Bijdrage Stem Voor Tiel aan de Begrotingsraad 2023

CDA Tiel / Stem Voor Tiel heeft ook dit jaar een opvallende bijdrage gedaan aan de Begrotingsraad op 8 november 2023. De bijdrage van CDA Tiel stond in het teken van zowel positieve als negatieve ontwikkelingen, waarbij Flipje centraal stond. De bijdrage was geheel in stijl van de Tielse mascotte en had de titel: 'Flipje en de geschrokken vriendjes'.

De begrotingsraad is een vergadering van de gemeenteraad van Tiel waarin de begroting van de gemeente voor het komende jaar wordt besproken en vastgesteld. De begrotingsraad vindt doorgaans plaats in november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de begroting geldt. Fractievoorzitter Yvonne Son-Stolk heeft namens CDA Tiel haar bijdrage vertolkt.

Niet zomaar een verhaal
De laatste tijd is Flipje veelal in het nieuws. Striptekenaar Arie van Vliet kondigde aan te stoppen met het tekenen van de strips van de Tielse mascotte. Hij blies begin deze eeuw Flipje en zijn vrienden een nieuw leven in. Na ruim twee decennia stopte dat. Als symbool van de gemeente Tiel vertolkte Yvonne Son-Stolk uit eigen werk een verhaal dat aanknopingspunten heeft met de aandachtspunten die de fractie van CDA Tiel heeft vastgesteld.

Twee moties
Naast het verhaal over de punten waar CDA Tiel zich zorgen om maakt, dient de fractie ook twee moties in. Yvonne Son-Stolk: "We roepen op tot actie en hebben voor nu twee moties opgesteld. Eentje gaat over het voorkomen van overlast en criminaliteit door middel van een last onder dwangsom en een gaat over het thuis blijven wonen van ouderen. We hopen dat de raad deze moties kan ondersteunen en dat het college er mee aan de slag kan".

Verder werd de vraag gesteld aan de wethouder financiën of hij nog steeds van mening is dat het nog te vroeg is om nu al voor te sorteren op het financiële ravijn wat vanaf 2026 zou ontstaan.

Laatste begrotingsraad Beenakker
Son-Stolk eindigde het betoog met het bedanken van de voorzitter. Het is de laatste Begrotingsraad waarbij Hans Beenakker optreedt als voorzitter. Beenakker werd op passende wijze bedankt: "We willen u een aandenken meegeven en op passende wijze bedanken", aldus Yvonne Son-Stolk. Om in ‘Flipje sferen’ te blijven, heeft de fractie van CDA Tiel een tinnen Flipje geschonken aan Beenakker. 

Lees de bijdrage 'Flipje en de geschrokken vriendjes' onder de afbeelding.

Flipje en de geschrokken vriendjes

Flipje klom van z’n sokkel op de Groenmarkt. Hij keek om zich heen, zette zijn bessenarmpjes in zijn zij en genoot van de mooie en rustige binnenstad van Tiel. Nou ja, rustig. Achter hem, op de hoek van de van de Damstraat/Gasthuisstraat, was wat rumoer. Wat daar precies gebeurde, wist Flip niet. Maar een groepje mannen geven elkaar pakketjes en geld, zo leek het. En verderop gooide iemand een stoeptegel tegen een winkelruit! Flipje zag het met lede ogen aan. In de loop der jaren heeft ons fruitbaasje de binnenstad en de mensen die er komen, zien veranderen. Hij hoort de ondernemers af en toe moedeloos klagen en hij begrijpt hen wel. De dingen die Flipje soms vanaf zijn sokkel ziet gebeuren, doet soms het schaamrood naar zijn kaken stijgen. 


Flipje toog gauw richting Waterstraat en de Veemarkt. Daar trof hij Jasper Aap. Die is altijd een beetje ondeugend, maar zag er nu wel geschrokken uit. Het was weer raak in het Molenstraatje. Mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats hadden voor overlast gezorgd. De politie was er ook en had iemand meegenomen. En toen was zomaar een tas uit een politiewagen gestolen! Het moest toch niet gekker worden zeg! 


Flipje wandelde verder de stad uit langs de Albert Heijn richting het station. Hij kwam door de Schaepmanstraat, die kende hij bijna niet meer terug! ‘Wat is het mooi opgeknapt!’ mijmerde onze Flip. Hij stopte voor het station en draaide zijn hoofd naar het oude Veilingterrein. ‘Kijk nou’, dacht Flip. ‘Hier komt een nieuwe woonwijk met maar liefst 325 woningen, dat is tof!’ 


Juffrouw Schaap stond voor het Veilingterrein, toen Flipje haar zag. Zij is altijd wat streng en dat straalde ze nu ook uit. Ze maakte zich zorgen.  Als hospita bood ze onderdak aan huurders, waaronder ouderen. En ze merkte dat het voor ouderen steeds moeilijker wordt om zelfstandig thuis te blijven wonen. Hier moest u eindelijk eens een oplossing voor komen! ‘Komen hier ook leeftijd bestendige woningen?’ vroeg ze aan Flipje en ze wees naar het ontwikkelingsplan. Flipje wist het niet. Of zou een integraal toetsingskader kunnen helpen, vroeg ze Flip? Flip knikte bedachtzaam en vervolgde zijn weg. 


Daar kwam Bertje Big aangefietst. Hij was op de Peppellaan geweest, om zich bij de Sociale Poort te melden om aanspraak te maken op WMO. Fietsen ging niet meer zo goed en hij had hulp nodig. Hij was heel blij dat hij daar terecht kon, maar vond de staat van het gebouw maar slecht. Hij hoopte dat dat snel opgeknapt zou worden, vertelde hij Flipje. Flipje was het roerend met hem eens. Ze groetten elkaar en Flipje vervolgde zijn weg. Hij had flink de pas erin en al snel kwam hij aan in Wadenoijen. 


Daar stond de eigenwijze Oom Klaas in zijn zeemanskleren op de brug over de Linge en hij tuurde voor zich uit.  Het ging goed met hem. Hij was blij met al het goede wat er gebeurde in Tiel. ‘Flipje, ik las op Facebook dat wegen vernieuwd worden, de binnenstad wordt vergroend, er wordt geïnvesteerd in de stad, Tiel-West, toezicht en handhaving, woningbouw en sportvoorzieningen. En er komt nu écht een nieuwe bioscoop!’ ‘Nou oom Klaas’, antwoorde Flipje, ‘als het met die plannen maar niet zo gaat als met de flipposcoop, want dan heb ik er aan hard hoofd in hoor!’ grapte Flip. ‘Maar u heeft gelijk, beaamde hij, ‘Het wordt een mooie binnenstad’. ‘Ik hoop alleen niet dat ze het buitengebied vergeten” zegt Oom Klaas. En dat er een goede oplossing komt voor de derde ontsluiting’, vervolgde hij. ‘Want dit mooie landschap moet natuurlijk behouden blijven’. Daarmee was Flip het roerend eens. 


Flipje wilde zich omdraaien en liep toen pardoes tegen Flapoor Olifant aan. ‘Ha Flapoor!’, riep Flip. ‘Wat fijn dat ik je zie! Hoe gaat het met je?’ ‘Wel goed’, antwoordde Flapoor. Ik heb net de begroting van onze gemeente gelezen en dat ziet er buitengewoon positief uit. Ik werd er blij van! Al maak ik me wel zorgen over de periode vanaf 2026. Die is nog volledig ongewis en ik zie nergens een mogelijke oplossing. Ik hoop maar dat dat goed komt’. 


Flip en Flapoor namen afscheid en Flip toog weer richting Tiel, klom weer op z’n sokkel op zijn vaste plek en dacht nog eens na over de belevenissen van die dag. Hij wist niet zo goed wat hij ervan moest vinden. Aan de ene kant ging het super goed met Tiel, aan de andere kant waren er toch ook veel zorgen.  Hij ging er nog maar eens een nachtje over slapen. 

Vragen over het stemmen? We helpen je graag!

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.