Waarom ga jij stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen?

Politiek: je hebt er iets mee of niet. Er zijn veel redenen om te stemmen, en zeker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Waarom? We leggen het je graag uit!

Invloed op jouw directe omgeving

In de gemeenteraad worden zaken besproken die direct invloed hebben op jouw omgeving. Waar moet je dan aan denken? Bijvoorbeeld over hoe het geld in de gemeente wordt verdeeld. Maar ook over veiligheid in de stad, nieuwe woningen en de hoogte van gemeentelijke belastingen. Allemaal punten die direct invloed hebben op jouw dagelijkse leven. Daarom is het belangrijk om jouw stem te laten horen. Je kan zelf invloed hebben op hoe je dus vertegenwoordigd wordt. 

De belangrijkste vragen op een rijtje

We snappen dat de lokale politiek niet zo bekend is als de landelijke politiek. Om je op weg te helpen hebben we de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet. Heb je nog andere vragen? Die beantwoorden we natuurlijk graag! Laat het ons weten via het contactformulier.

Waar stem ik voor bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Created with Sketch.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen worden de leden van de gemeenteraad gekozen. De kandidaten met de meeste stemmen komen als raadslid in de gemeenteraad. Elke kandidaat is lid van een politieke partij.

Wat doet de gemeenteraad?

Created with Sketch.

De raadsleden in de gemeenteraad bepalen het beleid van de gemeente op de belangrijkste punten. Bijvoorbeeld onderwijs, nieuwbouw of de hoogte van de lokale belastingen. Zij vertegenwoordigen de stem van de inwoners van de gemeente en controleren of het college van de burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoeren. Daarnaast maakt de gemeenteraad de begroting en controleert het financiële jaarverslag van de gemeente.

Is een lokale partij hetzelfde als een landelijke partij?

Created with Sketch.

Een lokale partij kan een afdeling van een landelijke partij zijn, maar dat hoeft niet. Sommige partijen zijn in één gemeente actief. De normen en waarden van een landelijke partij worden vaak overgenomen door een lokale afdeling. Een lokale partij heeft echter een eigen bestuur en eigen fractieleden, die kennis hebben van de gemeente en haar inwoners. 

Worden er in de lokale politiek ook zetels verdeeld?

Created with Sketch.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen stemt u op kandidaten van de politieke partijen, zoals het CDA Tiel. Hoe meer stemmen op de kandidaten van een partij zijn uitgebracht, hoe meer zetels een partij krijgt. Elke zetel is een plek in de gemeenteraad van de gemeente. In Tiel zijn dat er 27. 

Waar en wanneer kan ik stemmen?

Created with Sketch.

Je stemt bij een lokaal stembureau bij jou in de buurt op maandag 14 maart 2022, dinsdag 15 maart 2022 of woensdag 16 maart 2022. Dat doe je met een stempas, die je per post krijgt van de gemeente. 

Stem jij voor Tiel?

Een eerlijk, beter en duurzamer Tiel voor alle inwoners van onze gemeente. Ontdek hoe wij het verschil willen maken tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen 2022.

Heb jij een vraag? Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.